VARANGER SAMISKE MUSEUM: Mortensnes kulturminneområde

Ceavccageađge/Mortensnes kulturminneområde har åpnet for sommeren med museumsverter på plass inne i museumsbygget, som selger kaffe, vafler, brus og is. Utstillingen Luondu – bassi eanadat/hellig landskap, informasjon om kulturminneområdet og tilgang til digitalguide for kulturminneområdet. Daglige åpningstider kl 10-16. Gratis inngang.

Skjøtselsarbeiderne er også i gang og rydder, reparerer stier, fjerner ildtuer og påser at det er ryddig og fint langs kulturstien og i området mot fiskeplassen. De har også guidekompetanse  og svarer på spørsmål om kulturminnene og historien i området.

BURES BOAHTIN – VELKOMMEN!

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Sommerverter utendørs!

Elever fra Nesseby oppvekstsenter som deltok på valgfaget «Levende kulturarv» skoleåret 2013-2014 har fått tilbud om å jobbe som verter i museets utendørsområde i sommer. De skal jobbe seks helger, med oppstart lørdag 28. juni og avslutning søndag 3. august.

Ingeborg, Margarita, Susanne, Veronika og Eirik er verter. De vil ha på museets svarte logo T-skjorte, så det skal være mulig å se hvem de er. De vil snakke med turister, fortelle dem om museet og tilbudene våre, og holde generell oppsikt og rydde litt. Dere vil treffe dem mellom kl 12-16 lørdager og søndager. Det er bålplass i uteområdet, så det vil være mulig å tenne bål og grille medbrakt mat for publikum som ønsker det.

BURES BOAHTIN – VELKOMMEN!

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Duodji i Sverige

Varanger Samiske Museum har sendt deler av duodjisamlingen til Sverige. Den står utstilt på Stadshusgalleriet Laholm i Sydhalland i Sverige, som del av prosjektet «Mønster på vandring – Ut fra et felles mønster» der VSM er samarbeidspartner sammen med Vidigs Siri/Bergeby handel. Vottemønsteret fra Nesseby – Tullflyvermønsteret, eller Bjärbomønster som det heter i Sydhalland - er utgangspunktet for prosjektet. Fredag 27. arrangeres det et seminar der duojáre fra Nesseby deltar. Les mer om seminaret her: http://www.regionhalland.se/kultur/upplev-kultur/kulturevenemang/utifran-ett-gemensamt-monster-seminarium/

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Sommerutstilling

Varanger Samiske Museum viser salgsutstillingen «Underveis» av Aino Hivand i sommer. Utstillingen vises helt fram til 30. august.

Aino Hivand er en samisk kunstner fra Bugøyfjord i Sør-Varanger kommune, hun arbeider med maleri, billedkunst, tegning, grafikk, illustrasjoner og design.

BURES BOAHTIN – VELKOMMEN!

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Vuonnamárkanat

Kafédrift og parkeringsvakttjeneste Vuonnamárkanat 2014              Vuonnamárkanat  tilbyr lag/foreninger å søke om kafédrift inne på museet og parkeringsvakttjeneste under årets marked den 30. august 2014.

Kafé: Kaféen skal være i drift under hele markedet fra kl. 10-16. Laget/foreningen som tar på seg kafédriften beholder inntektene selv. Kaféen er å regne som stor markedsbod (kr 600), og det betales bodavgift på lik linje med andre selgere.

Parkeringsvakttjeneste:  Tjenesten inkluderer i tillegg til organisering av parkering, også salg av billetter og telling av besøkende. Det betales et honorar for tjenesten.

For mer informasjon, kontakt Ingvild M. Bj. Pettersen på tlf 95 26 21 53. Søknad sendes til ingvild.pettersen@dvmv.no Søknadsfrist: 20. juni 2014. Mer info om markedet finnes her: http://varjjat.org/wp/?page_id=83

Vuonnamárkanat har nå en egen facebook side: https://www.facebook.com/events/237308926458090/?ref=5

Nytt fra VARANGER SAMISKE MUSEUM

Sametinget har flyttet ut av VSM, museet har overtatt

1.april flyttet Sametingets avdeling i Varangerbotn, med sine 10 + ansatte, til Ishavssenteret og større lokaler. Varanger Samiske Museum og administrasjonen i Deanu ja Várjjat museasiida/Tana og Varanger museumssiida (DVM) har overtatt de ledige lokalene i vestfløyen. LES MER HER: http://varjjat.org/wp/?page_id=472 

Museet minner om at vi har sommersesong fra 16. juni-17. august, med åpent alle dager fra kl 10-18. Lokale ungdommer er vertskap og guider i utstillingene og selger kaffe, vafler, brus og is. Nessebyværinger bosatt i kommunen har som alltid gratis inngang!

BURES BOAHTIN – VELKOMMEN!

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Kjempefin utstilling åpnet!

Oppvekstsenterutstillinga (før kjent som Elevutstillinga) 2014 er åpen, og vil være tilgjengelig for publikum fram til 6. juni.

Arbeider av elever og barnehagebarn ved Nesseby oppvekstsenter. Her er kunst, duodji og ulike skoleprosjekter. Åpent i museets åpningstider: man-fre kl 10-15.

BURES BOAHTIN – VELKOMMEN!

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Digitalguide for Mortensnes

Digitalguide Mortensnes er nå klar i Appstore, og du kan laste den ned på din egen Ipad. Du finner den i Appstore ved å søke på Digitalguide Mortensnes.

Vi jobber med en løsning for Android også. I mellomtiden må besøkere til Ceavccageađge/Mortensnes låne Ipad’er hos museumsvertene på kulturminneområdet.