VSM er stengt for publikum uke 45!

Varanger Samiske Museum holder dørene stengt 3.-7. november. Vi rydder og organiserer for å få plass til utstyr, bord og stoler, varelager, materialer, verktøy og alskens annet som ikke har lagerplass i dag. Velkommen tilbake til nyryddet museum uke 46!

Vi minner om våre ordinære åpningstider: man-fre kl 10-15.

Frigjøringsjubileet – 70 årsmarkering

Tana og Varanger museumssiida ved Tana Museum inviterer i samarbeid med Tana kommune og Tana historielag til 70-årsmarkering av frigjøringen av Øst-Finnmark høsten 1944.

Det blir en storslått avdukingsforestilling av monumentet Muitu – Erindring, laget av Annelise Josefsen. Kunstneriske innslag av samiske, norske og russiske utøvere, Det hele avsluttes med en festkonsert i Tana kirke. SE PROGRAM HER

Sted: Tana kirke, Rustefjelbma. Tidspunkt: 24. oktober 2014 kl. 15-18.

BURES BOAHTIN – VELKOMMEN!

FORSKNINGSDAGENE: filmvisning på VSM

Varanger Samiske Museum er vertskap for filmen Kofta og Kilten av Beate Bursta og Kristin Nicolaysen. Dette er et samarbeid med UiT Norges arktiske universitet, som koordinerer forskningsdagene i Finnmark.

Filmskaperne er selv til stede. Arrangementet er gratis for alle. Salg av kaffe og vafler.

Tidspunkt: 24. september kl 18-20

Se også link til Forskningsdagene: http://www.forskningsdagene.no/arrangement/vis.html?tid=1191970

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Nye varer i museumsbutikken

Etterspurt bokskatt!

J.A. Friis sin reiseskildring En sommer i Finnmark, Russisk Lappland og Nord-Karelen er kommet oss i hende. Originalboka fra 1867 er for lengst gått ut av produksjon, og er ikke å få tak i antikvariater heller. Nå har Barentsforlaget gitt boka ut på ny! Det er en praktutgave med kopi av originalomslaget, en riktig godbit for historieelskere og vakker i bokhylla. Pris: kr 339,- i museumsbutikken.

Vi har også fått andre nye varer: strikkasokker med mønster, perlebroderte vesker fra Lovozero, buksebelter med tradisjonelle vevemønstre, hjemmevevde grener fra Jernsletten villsau og duodji… Kom å se!

BURES BOAHTIN – VELKOMMEN!

VUONNAMÁRKANAT: Strikkekafé med foredrag

Det blir strikkekafé med foredrag fredag 29. august på Varanger Samiske Museum. Tekstilforsker Maj Ringaard forteller fra Europas strikkehistorie, Jorunn Jernsletten forteller om tradisjonell bruk av ull i Varanger, og det blir demonstrasjon av ulike strikketeknikker. NB! Ta med strikkepinner og garn hvis du vil prøve selv! Til vott med slyngbord: 1 lys eller mørk bunnfarge, 2-3 mønsterfarger, 5 strømpepinner str. 3,5-4.

Tidspunkt: kl 17-21. Se program.

VARANGER SAMISKE MUSEUM: Vuonnamárkanat 2014

Årets marked går av stabelen lørdag 30. august. Tilrettelegging av markedet pågår for fullt i museets utendørsområde. Det blir aktiviteter fra fredag til søndag rundt om i kommunen. Følg med på program og forhåndsomtale i ulike medier – også Facebook.

Vuonnamárkanat støttes ekstern av Sametinget, Nesseby kommune og Finnmark fylkeskommune.

Varanger Samiske Museum er hovedarrangør, prosjektleder, produsent og tilrettelegger, samt prosjekteier sammen med Isak Saba senteret og Nesseby kommune.